Cupcake vs. Muffin – viete ich rozoznať?


Cupcakes sú akoby sestričky muffins, ktoré sa ale obliekajú do slávnostných šiat. Hlavný rozdiel medzi nimi je teda predovšetkým to, že cupcakes sú nazdobené.

mufín
 
Muffins sú anglické koláčiky, ktoré sa jedia predovšetkým na raňajky. Sú sýte, väčšinou s ovocím, orechami alebo čokoládov. Cupcakes sú zasa americké malé tortičky, ktoré nie sú také sýte a môžu sa plniť rôznymi plnkami. Zdobia sa väčšinou maslovým, syrovým alebo podobným krémom, ktorý dobre drží tvar. Môžu sa samozrejme zdobiť aj hmotami napoťahovanie, ako sú marcipán, fondán, alebo MMF – marshmallow fondant. Na zdobenie môžete použiť svoju fantáziu alebo si nájsť inšpiráciu na internete. Podávajú sa na oslavách, narodeninách, krstoch a dokonca aj svadbách. Môžu byť aj ako pekný darček na sviatok.
 
Rozdiel medzi týmito dvoma dobrotami je aj v ceste, z ktorého sa pečú. Muffins má husté cesto, ktoré veľmi pri pečení narastie. Narastie až tak, že niekedy prejde cez košíček von. Muffins majú navrchu vždy kopček. Cupcakes zasa narastú len na úroveň košíčka alebo trochu menej, aby sa dobre zdobili.  Majú rovný povrch. Cesto na cupcakes sa dá všelijako upravovať, pridať práchute, koreniny, čokoládu a podobne.
 
Niekoľko dobrých rád pripečení muffins a cupcakes:

košíčky
 
·         Vždy používajte maslo izbovej teploty.
·         Najlepšie je na pečenie použiť formu na muffins, ktorú buď vymažete tukom alebo do nej vložíte papierové košíčky určené na pečenie muffins alebo cupcakes.
·         Cesto vždy lyžičkou naberieme do ¾ košíčka na pečenie alebo formy.
·         Muffins a cupcakes sa vždy pečú pri rovnomernej teplote v strede rúry.
·         Na konci pečenia je dobré urobiť skúšku špajdlou – zapichneme ju do stredu muffinu alebo cupcake-u a ak na nej nie je prilepené neupečené cesto, koláčiky sú hotové.
·         Ak po skúške špajdlou zistíme, že zvonku sú tortičky už tmavé a vnútri sú surové, je treba znížiť teplotu rúry.