O efektivite výroby domácich potravín by sa dalo polemizovať. Medzi výrobky domácich potravín by sa dali zaradiť rôzne syry, jogurty, tvaroh, maslo, ale mäsové výrobky. Ich výroba je dosť časovo náročná. A čas je v dnešnej dobe drahý. No zároveň môžeme povedať, že aj zdravie je pre nás drahé.
A to znamená, že domáce potraviny sú naozaj domáce bez pridania rôznych konzervačných látok, farbív a iných chemikálii, ktoré podľa názvu nevieme nikam zaradiť a neevokujú v nás nič dobré, čo by sa dalo čo i len ochutnať, nie to ešte zjesť.
Tým, že sme si povedali, že zdravie je pre nás v tejto zaujímavej dobe drahé, si môžeme povedať, že je pre nás efektívne vyrábať si samy domáce potraviny. Skôr by som však slovo efektivita pozmenila. Pretože z hľadiska času a financií to vôbec nie je efektívne. Skôr stratové. Ale z hľadiska zdravia, ktoré by malo byť pre nás na prvom mieste je to pre nás (hľadám výstižnejšie slovo ako efektivita) zdraviu prospešné.
Čo sa týka toho času, ktorý spotrebujete na to, aby ste vyrobili domáce potraviny je dobrý časový manažment. Keď si vytvoríte určitý plán času určite nájdete voľno na to, aby ste sa venovali aj tejto činnosti. Pretože často sa človek, hlavne v dnešnej dobe, zaoberá činnosťami, ktoré sú tak povediac len zábavou a ostatné dôležitejšie činnosti idú stranou. Túto „záľubu“ alebo skôr zlozvyk treba odstrániť a času budete mať aj nazvyš.
Kebyže máte niekoho komu naozaj dôverujete, viete si domáce výrobky aj od neho odkúpiť. No treba si dávať pozor na ľudí, ktorí len klamú a zavádzajú spotrebiteľov tým, že je niečo doma vyrobené a pritom to tak vôbec nie je. Musí to byť naozaj overený, spoľahlivý a skúsený človek.
Netreba sa nechať odradiť prvým neúspechom pri výrobe domácich potravín. Na všetko treba prax. Ani chodiť ste sa nenaučili zo sekundy na sekundu. Preto treba aj túto činnosť natrénovať a nevzdávať sa po prvých neúspechoch. Verte, že pri ďalšom pokuse vám to pôjde už od ruky a o pár mesiacov budete všetkým pripadať ako profesionál v tom, čo robíte.